Z obszaru Naszej Gminy do udziału w „kulinarnej rewolucji” zgłosiło się 5 mam ze swoimi pociechami. Dziewczynki i chłopcy pod opieką mam oraz pracowników szkoły, którzy wspierali koordynację projektu, w ciągu 2-óch godzin mieli przygotować dania przywołujące dawne tradycje kulinarne oraz dania dowolne. W kuchni wrzało, a zabawa była przednia!

      Wspaniałym efektem „mieszania w garnkach” były m.in. regionalna kapusta z ziemniaków (tzw. drewniana), pierogi ala kebab, szarlotka, pizza oraz jajka faszerowane i śledzie. A w wszystko to ”palce lizać”! Zacni goście zaproszeni na degustację tych smakowitości nie kryli słów uznania dla zdolności kulinarnych dzieci oraz mam. Oczywiście na pochwałach się nie skończyło, nie zabrakło też upominków dla naszych „młodych kucharzy”.

     Końcowym efektem realizacji wspomnianego projektu będzie wydanie Książki kucharskiej, zawierającej tradycyjne przepisy oraz fotografie z przeprowadzonych zajęć.

     To wspaniałe, że w tak prosty sposób można poznać dawne tradycje kulinarne, przybliżyć zapomniane dania, spędzić aktywnie czas i przede wszystkim zrobić to, co niezastąpione…..

po prostu pobyć z mamą!